Sağlık

Uzun Süreli Okul Uyum Sorunları Okul Fobisinin Habercisi Olabilir

Okula başlayan her çocuk, hemen uyum zorlukları yaşayabilir. Bu durum çoğu zaman okul fobisiyle karıştırılmaktadır. Okula uyum süreci ile okul fobisi farklı şeylerdir. İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Psikoloji Bölümü Uzmanı Dr. Klin. Ps. Müge Leblebicioğlu Arslan okul fobisi hakkında değerli bilgiler verdi.

 

Özellikle okul hayatına yeni başlayacak olan anaokulu veya birinci sınıf çocuklarında okula uyum sorununun görülmesi beklenen ve doğal bir süreçtir. Bazı çocuklar bu süreci daha kolay atlatırken bazı çocuklarda ise tam tersi olabiliyor. Bu farklılık çocuğun mizacı, bağlanma stilleri, anne-baba tutumları gibi faktörlerden kaynaklanabilir. Ancak her okula gitmek istememek okul fobisi anlamına gelmemektedir. Okula uyum süreci, yeni çevreye, arkadaşlara, aktivitelere ve çocuk için yeni olan her rutine uyumu içerir. Yeni olan her şey bir uyum ve zorluklar sürecini beraberinde getirebilir. Güç, ancak çok doğal olan bu güçlü sürecin yavaş yavaş ortadan kalkmasını bekliyoruz.

Okul fobisi nedir?

Yaşadıkları gerginlik nedeniyle okula gitmeyi reddetmek, okul saatleri geldiğinde ya da okula gitmekle ilgili konuşmalar yapıldığında şiddetli duygusal ve hatta fiziksel öfkeyle karakterize bir durumdur. Okul fobisi bunun bir sonucudur. Çocuğu bu sonuca götüren nedenler her çocuk için farklılık gösterebilir. Örneğin ebeveynleri çatışan bir çocuk, okula gittiğinde annesiyle babasının kavga edebileceğini düşünebilir. Bu durum çocuğun okula gitmek istememesine neden olabilir. Dışarıdan baktığınızda okul günü ağlayan ya da okula gitmek istemediğini ifade eden bir çocuk görebilirsiniz. Ancak buradaki sorun sadece okul kaygısıyla ilgili değil. Bu nedenlerin uzman bir klinik psikolog tarafından aile, çocuk ve ilgili kişilerle iş birliği yapılarak belirlenmesi okul fobisinin yok edilmesinde değerli rol oynayacaktır. Peki aileler bu süreçte neler yapabilir?

Senin çocuğun;

  1. Onun okula gitmesi konusunda ısrarcı ve dengeli olun. Burada kastedilen otoriter ve baskıcı bir tutum değil, anlayışlı ve inançlı bir tutumdur.
  2. Okula gitme korkusu hakkında konuşun ve onu konuşmaya teşvik edin.
  3. Okula giderken kararlı olun.
  4. Okul malzemelerini birlikte seçin. Sevdiği karakterlerin ve modellerin olduğundan emin olun.
  5. Akranlarınızla buluşmalar planlayın. Toplantılar çocuğun uyum sürecini kolaylaştıracak ve inançlı olduğum mesajını verecektir.
  6. Sınıf öğretmeninden ve rehber öğretmenden konuyla ilgili referans alın.
  7. Her çocuğun benzersiz olduğunu unutmayın. Her ne kadar buna okul fobisi desek de işleyişi her çocukta farklılık gösterebilir. Çocuğunuzun ruhsal gelişimini nasıl sağlayacağınız ve süreci nasıl ele almanız gerektiği konusunda manevi destek alın.

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

cathaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Ankara evden eve nakliyat
evden eve nakliyat
yakacık evden eve nakliyat
kartal eşya depolama
Başa dön tuşu