Haber

Jens Stoltenberg: Önemli olan, Finlandiya ve İsveç’in yakın zamanda İttifak’a katılmış olmaları. Bunun İçin Çok Emek Vereceğim

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı’nın ardından düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’nin İsveç ve Finlandiya’nın üyelik başvurularını ayrı ayrı ya da birlikte değerlendirme kararı alacağını belirtti. Stoltenberg, “Aylardır iki ülkenin başvurularının aynı anda onaylanması için çağrıda bulunuyorum. Bu konudaki tavrım hiç değişmedi. İsveç ve Finlandiya’nın üyelikleri için çok çalışıyorum. Kesinlikle eminim ki bu konuda da tavrım değişmedi.” Hem Finlandiya hem de İsveç üye olacak.En önemli konu sıralama.Önemli olan hem Finlandiya’nın hem de İsveç’in bir an önce ittifaka üye olması ve bunun için çok çaba sarf edeceğim” dedi.

Brüksel’deki NATO karargahında düzenlenen NATO Savunma Bakanları Toplantısı bugün sona erdi. NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, görüşmenin sona ermesinin ardından basın toplantısı düzenledi. Basın mensuplarının sorularını yanıtlayan Stoltenberg, İsveç ve Finlandiya’nın NATO üyelik başvurularının ortak mı yoksa başka şekilde mi onaylanacağına ilişkin soruyu da şöyle yanıtladı:

“Finlandiya ve İsveç birlikte başvurdu. Tüm NATO müttefikleri, Madrid Zirvesi’nde Finlandiya ve İsveç’i NATO’ya katılmaya davet ederek tarihi bir karar aldılar. Türkiye dahil 30 müttefik, iki katılım protokolünü birlikte imzaladı.

Türkiye’den hem Finlandiya’ya hem de İsveç’e birlikte onay vermesini istedim. Bu benim pozisyonum ve bu pozisyon değişmedi. Ancak aynı zamanda Finlandiya ve İsveç’in Türkiye’deki uygulamalarına ilişkin farklı değerlendirmelerin de olduğunu gördük. Bu Türkiye’nin kararıdır. Türkiye’nin iki belgesi var, biri Finlandiya ile, diğeri İsveç ile olan katılım protokolleri. Müttefik olarak almamız gereken kararlar alındı. 30 müttefik Finlandiya ve İsveç’i davet etti. 30 müttefik ortaklık protokolleri imzaladı.

28 müttefik her iki protokolü de onaylarken, Macaristan ve Türkiye onaylamadı. Bu nedenle, tavsiye ettiğim iki ülkenin birlikte başvurusunun onaylanması veya sadece bir üyelik protokolünün onaylanması kararı tamamen Türkiye’ye aittir. Bu NATO’nun kararı değil, Türkiye’nin kararı.

Yine benim görüşüm, Finlandiya ve İsveç’in üyeliğe hazır olduğu ve her iki katılım protokolünün de tüm müttefikler tarafından onaylanması gerektiğidir. Ama günün sonunda bunlardan birini veya ikisini birden onaylamak Türkiye’nin elinde.

Aylardır her iki ülkeden başvuruların aynı anda onaylanması için çağrıda bulunuyorum. Bu konudaki duruşum hiç değişmedi. İsveç ve Finlandiya’nın üyeliği için yoğun çaba sarf ediyorum. Hem Finlandiya’nın hem de İsveç’in üye olacağından kesinlikle eminim. Sıralama en değerli sorun değildir. Değerli olan, hem Finlandiya’nın hem de İsveç’in yakında ittifaka üye olması ve bunun için çok çaba sarf edeceğim.”

habersehitkamil.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu